У среду, 22. новембра са почетком у 19 часова, у Културном центру „Чукарица“, на трибине „Сусрет с писцем“, биће представљена књига Енеса Халиловића „Секвоја“.

Разговор води књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.

Kњига "Секвоја", овенчана је "Кочићевим пером", јер је, према речима жирија, у њој препозната оданост Кочићевом животу, који се одликовао "искушавањем крајњих ситуација". Ова констатација указује на драматичност збирке о чему говории рецензија Уроша Ристановића, који о књизи каже:

„Нешто мучно, злослутно, неудобно и зазорно избија из стихова нове књиге Енеса Халиловића „Секвоја“. Шта производи такав утисак?
Насловљена према највишем, најдужем, најширем и најдуговечнијем дрвету на свету, ова књига већ на почетку наглашава четвородимензионалност искуства на које ће песник рачунати. Њене просторне координате истакнуте су и поднасловом – паралелепипед. Ово геометријско тело, у које се димензија времена може учитати симболиком постојаности секвоје, обавља најмање две функције на прочељу књиге.
Прва од њих тиче се највише конститутивних елемената ове збирке. У њима – у облицима песама, њиховој дужини, тематици, мисаоности, сентенциозности и анегдоталности – уочава се шест лица паралелепипеда загледаних у своје парњаке и уграђених попут арматуре у унутрашњи кавез збирке. Тако се на нивоу структуре Секвоје види и оно што је на крају уводне песме наглас речено: да она „расте у два правца“, односно да је компонована из два дела. Први део Секвоје стога чини првих двадесет девет песама, док други део чини последњих двадесет девет песама. Важно је разумети да оба ова низа иду ка средишту књиге, односно да распон рефлексија који се њима жели исказати непрекидно рикошетира с почетка књиге на крај и обратно…“

Енес Халиловић, приповедач, песник, драмски писац, новинар, економиста и правник, рођен је у Новом Пазару. Радио је као дописник радија Слободна Европа, дневног листа Блиц, новинске агенције ФоНет и портала ОКО РТС. Био је главни уредник телевизије Јединство од 2008. до 2013. године.

Пише приче, песме, драме, које објављује у књижевној периодици и засебним књигама, а заступљен је у бројним песничким и прозним антологијама у земљи и иностранству. Књиге Енеса Халиловића објављене су на енглеском, пољском, француском, македонском, турском, албанском, бугарском, руском и италијанском језику.

Улаз слободан.