Знаменитости Чукарице

НЕПОКРЕТНА КУЛТУРНА ДОБРА НА ТЕРИТОРИЈИ ГО ЧУКАРИЦА

КУЛТУРНА ДОБРА

Споменици културе:
- Фабрика шећера, Радничка 3 и 3а (Одлука о проглашењу, "Сл. лист града Београда" бр. 23/84)
- Црква Рођења Богородице са Борачким гробљем у Великој Моштаници (Одлука о проглашењу, "Сл. лист града Београда" бр. 4/83)
- Црква Св. Николе у Остружници (Решење Завода за заштиту споменика културе Града Београда бр. 327/4, од 9. 5. 1969)
- Јанићева кафана у Остружници, Карађорђева 19 (Решење Завода* бр. 364/2, од 4. 4. 1972)
- Јанићеви дућани, Трг Карађорђевих устаника 4, Остружница (Решење Завода бр. 551/2, од 2. 8. 1971)
- Основна школа "Љуба Ненадовић", Аце Јоксимовића 25, Жарково (Решење Завода бр. 308/5, од 8. 5. 1965)
- Стара школа у Жаркову, Аце Јоксимовића 2 (Решење Завода бр. 103/10, од 8. 5. 1965)
- Зграда у Тургењевљевој 1 (Одлука о проглашењу, "Сл. лист града Београда" бр. 4/83)
- Зграда Ковнице новца, Пионирска 2 (Одлука, "Сл. гласник РС" бр. 30/2007)

Археолошка налазишта:
- Ледине у Жаркову (Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС бр. 378/47, од 20. 10. 1947)



ДОБРА КОЈА УЖИВАЈУ СТАТУС ПРЕТХОДНЕ ЗАШТИТЕ

Објекти градске архитектуре:
- Радничко насеље, Железник
- Ресторан "Рибар – код Мије Аласа", Стари обреновачки пут 14
- Ковница новца, Топчидер, Пионирска 2

Објекти сакралне архитектуре:
- Црква Св. Ђорђа, Љешка 1
- Црква Вазнесења, Жарково
- Црква Св. краља Стефана Дечанског, Железник
- Црква Преображења, Умка
- Црква Св. Николе, Остружница

Археолошка налазишта:
- Медовиште у Великој Моштаници

Објекти народног градитељства:
- Стара зграда Општине, Железник
- Стара кафана "Извор", Железник
- Зграда Старе ваге, Железник
- Зграда Старог катастра, Умка
- Стара Среска кућа, Умка


* Завод за заштиту споменика културе Града Београда - www.belgradeheritage.com


Споменици

Међу културно-историјским споменицима издваја се Споменик српским ратницима погинулим у одбрани Београда 1915. на северозападном делу Кошутњака, који је јединствен је по томе што га је подигао непријатељ у знак поштовања према противнику. По наређењу команданта немачке војске маршала Аугуста фон Макензена, на њему је српским и немачким речима исписано: "Овде почивају српски јунаци". У непосредној близини је и споменик аустроугарским војницима који су такође изгинули у крвавим борбама приликом форсирања Саве на чукаричком правцу.

Својеврсна историја Чукарице и Београда је и Топчидерско гробље на падини Кошутњака формирано још у 19. веку. Ту су једноставан до узвишености споменик књижевнице Исидоре Секулић, обелиск над гробом војводе Стевана Книћанина, споменик Арчибалду Рајсу, великом пријатељу српског народа, споменик Жанки Стокић и многи други.

Широм општине налази се више споменика погинулим ратницима, као и спомен-обележја која подсећају на значајне личности и догађаје из прошлости.

ЦРКВА СВЕТОГ ЂОРЂА
Зрмањска 1, Баново брдо, тел. 3555-942

http://www.hramsvgeorgija.org/

Како Чукарица није имала свој храм, трговац Митар Јовановић се обратио српском патријарху Димитрију јануара 1925. са жељом да у знак сећања на своје двоје прерано преминуле деце, Јулијане и Љубомира, уступи земљиште за изградњу цркве. Јовановић је имао и две изричите жеље: да храм буде посвећен светом великомученику Георгију - његовој крсној слави, и да се испод будућег храма налази његова породична гробница. Пројекат храма дело је арх. Василија Андросова, а маја 1928. освећен је камен темељац, а градња је завршена 1932. Унутрашњост храма није фреско живописана, него је урађен складан молерај који се утапао у спољашњу лепоту храма. Потпуној лепоти унутрашњости храма допринео је иконостас израђен у дуборезу у духу охридске дуборезачке школе, а дело је Нестора Алексијевића. На зидовима су иконе великих димензија, међу којима се посебно истиче икона Светога Николе, оригиналан рад руског сликара Колесникова. У оквиру Цркве Св. Ђорђа ради и дечје обданиште "Ђурђевак".

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ
Чукаричка падина

Храм Св. Петке подигнут је октобра 2004. у близини Аде Циганлије, у насељу Чукаричка падина, на углу Лазаревачког друма и улице Обалских радника. Темељи храма су освећени 1999, а градња је започета августа 2001. Међутим, утврђено је да је тло нестабилно за градњу јер има подземних вода, те је као најбоље решење прихваћена је плутајућа плоча. Аутор пројекта је арх. проф. Бранко Пешић. Црква је пројектована у српско-византијском стилу у који су унети и елементи савремене архитектуре, како би се уклопила у амбијент стамбеног насеља. Храм је споља урађен од белог мермера, украшен златним бордурама и розетама. У основи храма је уписан крст, а црква има пет купола – главну и четири мале, од којих су две звоници. При храму је активно Друштво побожних жена које са свештеницима посећују болесне, мешовити хор, а негује се и певничко појање.

ЦРКВА РОЂЕЊА БОГОРОДИЦЕ
Велика Моштаница

Црква у Великој Моштаници је изграђена 1858. Иконостас је рађен 1906. године, а поред њега постоји неколико значајних старих икона и предмета примењене уметности. У овој цркви, што иначе није случај са осталима у околини Београда, има доста старих и значајних књига из 19. века. И поред бројних ратова, сачувана је црквена документација из времена када је црква и саграђена (црквени протоколи, рачунске књиге, књиге рођених, крштених и умрлих...). Црква је, заједно са Борачким гробљем, 1983. проглашена за споменик културе.

ЦРКВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ
Жарково

Темељи храма су освећени септембра 1936. године, а црква је завршена и освећена маја 1938. Црква је зидана по пројекту арх. Виктора Лукомског, а осмишљена је по угледу на моравску школу српских средњовековних споменика. Изглед триконхоса основи цркве дају велика полукружна апсида на источном делу цркве и две полукружне певнице. Изнад централног дела уздиже се велико кубе које се ослања на четири стуба и потпорне лукове. Изнад мање припрате на западном делу цркве диже се звоник. Спољне фасаде цркве су малтерисане, са местимично постављеним каменим блоковима који су рустично обрађени и декоративно размештени по површини зида. За порту Жарковачке цркве кажу да је једна од највећих и најлепших београдских порти. Осим храма и парохијског дома изграђеног 1987, обухвата и капелу која је завршена 2006.

ЦРКВА СВЕТОГ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ
Железник

Црква је саграђена 1906. на месту старог сеоског гробља, преко пута школе, вероватно на темељима старије богомоље. Надгробни споменици овог гробља су били искоришћени за зидање темеља цркве од камених блокова. Подигнута је захваљујући великој донацији ктиторке Катарине Јовановић, у крипти храма налази се и њена породична гробница, а храм је посвећен Светом Стефану Дечанском - њеној крсној слави. Цркву је пројектовао арх. Драгомир Тадић. То је једнобродна грађевина без кубета, са полукружном (споља петостраном) апсидом на источној и малом припратом на западној страни. Засведена је полуобличастим сводом са два потпорна лука која деле наос на три компартимента. Поред улаза у храм, са западне стране, 1961. је подигнут мањи вестибал са звоником који је зидан тако да опонаша српско-византијску градитељску школу, са карактеристичном полихронијом зидних површина. У порти храма је недавно изграђен парохијски дом и капела.