Протекле недеље у Галерији `73 професор Академије ликовних умјетности у Требињу г. Саво Рупић, поклонио је мозаик са логотипом ове галерије, који је иначе идејно решење познатог загребачког дизајнера Вјенцеслава Рихтера, по оцени критичара најзначајнијег дизајнера тога времена у држави, који је те године награђен као најбоље дизајнерско решење и данас се налази у Музеју примењених уметности у Београду.

 

Ово је за мене као уметника веома важан дан, изјавио је академски сликар и професор на Академији ликовних умjетности у Требињу Саво Рупић на свечаном откривању мозаика у Галерији `73.

 

Мозаик исклесан каменом који је својствен за Херцеговину из које овај уметник долази инспирисао је професора Рупића да изради логотип Галерије `73, институције културе која бележи пола века свога постојања.

 

Ово је својеврсни уметнички израз Сава Рупића који је више пута доказао да кроз своје стваралаштво доказује да култура не познаје границе и да она једино дефинише све нас.

 

Мозаик је мој поклон институцији културе која представља уметност у региону и шире. Поклон Галерији `73 је одраз дубоког пoштовања према институцији која доказује да у временима препуним изазова уметност и лепота спашава овај свет.

изјавио је Рупић.

 

Историчар уметности и један од дугогодишњих управника Галерије `73 Ђорђе Кадијевић сматра да је интерпретација мозаика професора Сава Рупића инспирисана логотипом Галерије `73, а у форми мозаика, подједнако успешно постављена као и дизајнерско решење аутора Вјенцеслава Рихтера давне 1973. године.

 

Директорка Галерије `73 Мирела Пудар сматра да уметници и уметност имају једно име и да се сваки уметник препознаје кроз свој уметнички израз. Она је навела да је Саво Рупић велики уметник, јер његова дела привлаче пажњу јавности у којем год се уметничком простору нађу.

Она верује да ће и у наредном периоду сарадња на повезивању српског културног наслеђа бити настављена. Обећава да ће Галерија `73 на том наслеђу интензивно радити.

 

Саво Рупић је Академију ликовних уметности завршио у Новом Саду у класи професора Јована Ракиџића. Своје сликарско умеће учио је и у класи професора Здравка Вајагића. Организовао је бројне изложбе а 30, изложбу по реду имао је у Галерији `73 у Београду.

Радови му се налазе у музејима, галеријама као и приватним колекцијама у земљи и иностранству.