У циљу превентивног деловања, ради спречавања ширења вируса афричке куге свиња, Градска општина Чукарица, у сарадњи са Научним институтом за ветеринарство Србије, организовала је у петак, у просторијама МЗ „Рушањ“, саветодавно предавање о овој заразној болести, њеној превенцији и сузбијању.

Превентивно саветовање отворио је члан Већа Градске општине Чукарица задужен за привреду и пољопривреду Никола Ђукановић који је истакао да Чукарица нема пријављених случајева вируса афричке свињске куге на својој територији, те да је састанак и организован са циљем да се чукарички пољопривредници, који се баве узгојом свиња, на време упознају како да спроводе превентивне мере, да до заразе не дође. Он је нагласио да је важно да пољопривредници буду упознати са симптомима и природом болести, а посебно због тога што су забележени први случајеви на територији Београда, као и да је битно правовремено реаговати.

На предавању су говорилили директорка Научног института за ветеринарство Србије Добрила Јокић Димић, професор др Милутин Ђорђевић, шеф катедре за зоохигијену Факлултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду и др Божидар Савић, виши научни сарадник НИВС-а.


Говорећи о овој опасној заразној болести, стручни сарадници Ветеринарског института су нагласили да је афричка куга смртоносна болест за све категорије свиња и да се болест шитри контактом заражених са здравим животињама, тако да је еутаназија једина могућа, јер лечења и вакцине нема.

„Потребно је нагластити да ово обољење не представља опасност за људе и друге животиње“, истичу доктори НИВС-а.

С обзиром на оопасност ове заразне болести за свиње, пољопривредници који се баве узгојом треба да буду упознати са симптомима, начинима ширења и пре свега превентивним мерама да до вируса не дође, наглашено је на скупу.

Поред спречавања контакта са зараженим животињама, превентивне мере укључују и спречавање храњења свиња помијама, избегавање пашног држања свиња, те постављање дезобаријера на улазу и излазу у објекат где се држе свиње. Наиме, болест се лако шири и то највише контаминираном храном за свиње, опремом и инсектима и зато се морају предузети мере да се сточни фонд адекватно заштити. Стручњаци истичу да су правовремене реакције у сузбијању ширења вируса најважније и зато је важно и препознати симптоме обољевања, а то су изненадно угинуће једне или више свиња, губитак апетита, повишена телесна температура, отежано кретање и дисање животиња.

Постављајући конкретна питања пољопривредници са Чукарице, посебно из Рушња и Железника који се баве узгојом свиња, добили су све потребне информације како да свој узгој заштите од овог обољења, а били су у прилици и да сазнају више о мерама које ће Министарство пољопривреде предузимати када је у питању накнада штете у случају појаве болести.