Светски дан Рома - 8. април, обележен је свечаним програмом у сали општине Чукарица. Манифестацији, у организацији општине Чукарица, присуствовала је чланица Већа Стана Лукић, координаторка за националне мањине Метија Кадријевић, као и деца и чланови ромских удружења и представници институција са Чукарице и из Града.

Поводом празника, изложени су ликовни радови најмлађих чланова ромске заједнице, а присутнима се представио и фоклорни ансамбл „Ром Чукарица“.

Поздравивши све присутне, чланица Већа Стана Лукић је упутила честитке поводом Светског дана Рома и захвалила припадницима ромске заједнице са Чукарице, што су дошли и представили део своје богате културно уметничке традиције. „Драго нам је да можемо да се окупимо и да и ове године, под окриљем општине Чукарица, заједно прославимо Светски дан Рома. Општина Чукарица се својим бројним акцијама труди да утиче на побољшање положаја Рома на Чукарици, а усвајањем Стратегије и формирањем мобилног тима који је редовно на терену и прати ваше потребе, постали смо пример добре праксе и сарадње. Највише пажње усмерили смо на подршку образовању, посебно малдих, јер је то и основни услов за побољшање положаја Рома“, рекла је Стана Лукић захваливши се свим институцијам које су током ових година дале пуну подршку.

Кординаторка за националне мањине Метија Кадријевић, подсетила је на значај обележавања данашњег дана и на историјске податке везане за одржавање првог конгреса Рома у Лондону, 1971. године, када су усвојени и симболи, застава, химна, а који је био и прекретница у процесу ромске еманципације . Овом приликом, присутнима су се представили и ученици и студенти Роберт Ајвази, студент прве године ЕТФ-а, Тевида Синани, студенткиња прве године Саобраћајног факултета, Ненад Петровић, студент завршне године Политехничке школе и Елизабета Бислими, ученица Средње електротехничке школе, који су својим примером указали на значај образовања за бољи положај својих сународника.

Стихове познатог ромског песника Саита Берберског присутни су чули на ромском и српском језику.