Градска општина Чукарица је једна од 12 београдских општина које се од почетка наредне школске године прикључују пројекту „Бесплатне школе спорта“. Пројекат су покренули Министарство омладине и спорта и Секретаријат за спорт и омладину, Беогрдска асоцијација спорт за све, а реализују га студенти Факултета за спорт и физичко васпитање. Овај пројекат је намењен школској деци узраста од првог до четвртог разреда са циљем да малишане од најранијег узраста укључи у спортске активности неопходне за правилан моторички развој. Деца ће имати прилику да се два пута недељно баве бесплатно једним од изабраних спортова - кошарка, фудбал, одбојка, рукомет, атлетика, плес и борилачки спортови, а настава ће се одржавати, за почетак, у осам чукаричких школа.

У име Градске општине Чукарица састанку су приуствовали чланови Већа Славиша Шотра и Дејан Јанић.

Славиша Шотра је поздравио директоре школа и захвалио се на спремности да, заједно са општином, подрже овај важан пројекат.

„Пројект ће помоћи да наши малишани осете благодети спорта и укључе се у бесплатне спортске активности које ће им бити доступне у школама. Знамо да је и деци и родитељима и свима нама важан правилан развој деце, и зато препознајемо значај ове идеје и у здравственом, али и у финансијском смислу за родитеље. Сматрамо да је ово права прилика да уз бесплатне спортове у својим школама деца уживају у спортском одрастању. Чукарица са својих 17 школа има доста ђака и прилика је да то буду неки нови спортски таленти, али је довољно и то да расту уз спорт“, рекао је Шотра.

Проф. Александар Јанковић са Факултета за спорт и физичко васпитање рекао је да је пилот пројекат одржан пре нешто више од годину дана у школама Раковице, али је због епидемије прекинут.

„Идеја је наишла на велико интересовање и прихватање, те су се стекли услови да се настави и прошири, с обзиром на та да у Београду има више од 62.500 школараца овог узраста”, истакао је Јанковић.

Часови ће се одржавати два пута недељно, а свака од наведених спортских дисциплина одржаваће се у једној од пријављених школа.

ОШ „Љуба Ненадовић“- фудбал

ОШ „Ђорђе Крстић“- плес

ОШ „Доситеј Обрадовић“- кошарка

ОШ „Бранко Радичевић“ - атлетика

ОШ „Филип Кљајић Фића“- рукомет

ОШ „Стефан Дечански“- гимнастика

ОШ „Мирослав Антић“- одбојка

ОШ „Аца Милосављевић“- борилачки спортови

 

Деца ће добити адекватну опрему, а школе ће бити опремљене неопходним спортским реквизитима.