У свету и у Србији данас се обележава се Светски дан Рома и 50 година званичног постoјања ромске заједнице. Светски дан Рома обележава се у знак сећања на одржавање првог Светског конгреса Рома одржаног од 7. до 11. априла 1971. године у Чесфилду код Лондона. За ромску химну је тада утврђена песма "Ђелем, ђелем", а договорен је и изглед заставе Рома са точком као централним симболом.

Овај међународни празник, посвећен Ромима и њиховој култури, обележен је и на Чукарици. Председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић је заједно са представницима Мобилног тима за инклузију Рома разговарао о бројним манифестацијама и заједничким пројектима које Општина реализује у срадњи са ромским удружењима, а које су приказане на паноу направљеном тим поводом.

Ове године, нажалост, нисмо били у прилици, због епидемиолошких услова, да у нешто ширем кругу обележимо педесет година од установљења Светског дана Рома, али се турдимо да током целе године помажемо ромској поулацији и подржимо њихову културу и традицију.