Приводе се крају радови на уређењу Дневног центра и клуба за старије, који се налази у у Улици Свете Милутиновића у насељу Железник. Поштујући предлог наших најстаријих суграђана, Градска општина Чукарица је у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту града Београда, у потпуности реконструисала и адаптирала објекат некадашње Месне заједнице „Стари Железник“. Дневни центар и клуб за старија лица „Олга Ђулић“, у који је уложено 5, 5 милиона динара, биће отворен осмог марта, а завршне радове на реконструкцији и адаптацији објекта обишли су данас заменик градоначелника Београда Горан Весић, члан Градског већа Зоран Адамовић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, чланица Већа општине Стана Лукић, као и в.д. директора Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

“Зрелост једног друштва огледа се у односу према најстаријима и најмлађима“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и истакао да је ово 31. клуб за старије у Београду, а други на Чукарици.

„Први клуб у систему социјалне заштите у Београду отворен је 1973, а до 2013. године било их је 20. Кроз дневне центре и клубове за старије годишње „прође” око 10.000 сениора којима су на располагању разне услуге, али мислим да је за њих најважније дружење и заједничко проведено време. Чињеница да је ово 11. клуб који је отворен у последњих седам година, указује на то да нам је ова категорија становништва веома важна.“, рекао је Весић и додао да је ово пример заједничког рада Града Београда и општине који је умногоме олакшан доношењем новог Статута града. Овим статутом општине су добиле нове надлежности и сада могу да раде на реализацији оваквих пројеката.
“У разговору са пензионерима сазнао сам и за остале проблеме с којима се најстарији суграђани из овог дела града сусрећу, али морамо решавати проблем по проблем, јер не постоји чаробни штапић којим би сви проблеми Београђана могли да се реше. Ипак, индивидуалним приступом проблемима, у једном тренутку биће решена већина проблема с којима се људи боре. За нас су сви делови Београда једнако битни и трудимо се да свим грађанима, без обзира на део града у којем живе, обезбедимо што боље услове за живот“, нагласио је заменик градоначелника и захвалио секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић и председнику општине Чукарица Срђану Коларићу на добро обављеном послу.
Наташа Станисављевић је рекла да су отварање овог клуба за старије иницирали управо пензионери из Железника.
“Општина Чукарица је пронашла простор, док је Град Београд обезбедио средства за реконструкцију, опремање, али и будуће функционисањ клуба. Пензионери из овог дела града имаће прилику да овде проводе квалитетно време, похађају курсеве страних језика и рачунара, као и хорске или сликарске секције. Не би требало заборавити ни то да ће све те активности бити у потпуности бесплатне, а чланови клуба ће овде моћи да се пријаве и за излете које ћемо организовати с општином Чукарица. Заменик градоначелника Горан Весић је подржао идеју да се овде отвори клуб, али и идеју да Вождовац и Звездара такође у наредна три месеца добију по још један клуб за старије, јер су најстарији суграђани то заслужили“, рекла је Наташа Станисављевић.
Председник општине Срђан Коларић је изразио задовољство због отварања још једног клуба за старије на Чукарици.
“Радови су при крају, што је још један доказ да бринемо о равномерном развоју свих делова наше општине. Општина Чукарица је уредила фасаду, док је Град Београд издвојио средства за комплетну реконструкцију и опремање унутрашњости Дневног клуба за старија лица. Наставићемо и даље да сарађујемо с Градом, како бисмо грађанима наше општине омогућили што бољи квалитет живота“,рекао је Коларић.
Председник Коларић је подсетио да је општина Чукарица покренула низ програма који су намењени побољшању услова живота и друштвеног активизма наших најстаријих суграђана, као што су бесплатни излети, услуге геронтодомаћица и телеасистенције, као и превентивне вежбе за жене са циљем смањења ризика од настанка остеопорозе.
Пензионер из Железника Милан Стевановић захвалио је Горану Весићу и Граду Београду на уложеном труду и средствима, рекавши да ће нови клуб за старије сигурно обрадовати најстарији део популације овог дела Чукарице.