Књижевно-музички програм под називом КАО ДУГА ШАРЕНА ПО НЕБУ ПОВИЈЕНА биће организован у Галерији `73 (Пожешка 83 а) у понедељак 10. јуна са почетком у 19 часова.

Први дан Манифестације посвећен је родоначелнику Бановог брда Матији Бану књижевнику и дипломати. Ово је својеврсни наставак обележавања уметничког стваралаштва лика и дела овог великана коме је 2018. године поводом 200 година од рођења уприличена документаристичка изложба у Галерији `73 коју је осмислио и реализовао Миливоје Мишо Рупић, сарадник Галерије `73 у области културног наслеђа.

Након изложбе грађани Чукарице покренули су иницијативу управи Града Београда да се изгради споменик Матији Бану. Град је подржао ову иницијативу и споменик је постављен на платоу поред ГО Чукарица. С тим у вези ове године је наставак идеје да се кроз културу сећања не заборави личност каква је био Матија Бан.

Матија Бан је био српски књижевник, професор, дипломата и политичар. Поред поезије писао је и позоришне драме као што су Мејрима, Миленко и Добрила, Смрт Уроша Петог, Цар Лазар и многе друге.

Учесници програма:

Марија Масал, глумица – наратор

Неђо Ћићо Стојановић, књижевник – наратор

Маријана Радосављевић, сопран

Јелена Кузмановић, клавир

Сценарио и режија: Миливоје Мишо Рупић

ПОНЕДЕЉАК 10. ЈУН 2024. У 19 ЧАСОВА

Галерија `73, Пожешка 83а – Баново Брдо