У оквиру кампање „16 дана активизма“, којом се у целом свету указује на важност борбе против насиља над женама, Градска општина Чукарица и Савет за родну равноправност општине Чукарица организовали су данас курс самоодбране за мајке и ћерке у Спортском центру Жарково. Курс је организован поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, уз подршку тренера Аикидо клуба „Стајић“, а полазнивце су биле девојчице различитог узраста основних школа, које су ове значајне, основне одбрамбене технике научиле заједно са својим родитељима.

У име Градске општине Чукарица курсу и обуци је присуствовала чаница Већа Стана Лукић која је истакла велику важност спречавања и превенције насиља над женема.

“Општина Чукарица и Савет за родну равноправност се труде да континуираним акцијама подстакну свест друштва да се укључи у борбу против насиља. Такође, циљ нам је да помогнемо женама да не трпе насиље, него да затраже помоћ и пријаве насилнике. Данашњи курс смо замислили као прву меру заштите, која ће помоћи женема и деци да се у случају напада адекватно одбране, науче основне технике које ће им помоћи да се супроставе и стекну самопоуздање. Веома је важно да у тренутку знамо како да реагујемо, а овај курс нам управо помаже да научимо како да на прави начин заштитимо себе и друге“, рекла је Стана Лукић.

Обуци је присуствовала у име Савета за родну равноправност координаторка Нада Јелић.

Маме и ћерке различитих узраста су пратиле и училе технике са великом пажњом и интересовањем, а како је истакао тренер, реч је потезима које свако може да научи и њима овлада, а који су у различитим нежељеним ситуација итекако корисни.