”Спортско сабрање Свете Србије”, већ десет година је манифестација од посебног значаја за град Београд. Подршку овој традицинолној манифестацији спортског, породичног, духовног, дружељубивог, културног, забавног, образовног и патриотског карактера, која се већ десети, јубиларни пут одржава у организацији православног спортског друштва „Свети Срб и ја“, на Ади Циганлији пружа и општина Чукарица .

 

Овогодишње, 10. Сабрање Свете Србије одржано је под слоганом „Ми смо десетка“ и тематски и садржајно, објединило је свих претходних девет. Манифестација је као и ранијих година почела Светом литургијом, а потом је настављена културно-уметничким и спортским програмом који је током целог дана одржаван на спортским теренима на Ади Циганлији.

Свету литургију је служио викар Патријарха српског епископ Иларион.

Након литургије, поздравивши све присутне, епископ је истакао значај спортског сабрања јер настоји да здрав витешки спортски дух, у јеванђеоском духу, пренесе нашим најмлађима.

„Трудите се децо да градите другарство, да живите у спортском и јеванђељском духу и са та два корака да ходате ка царству небеском“, рекао је епископ Иларион и истакао да је важно што се и ове године , сабирају деца из целе Србије, са Косова и Метохије, посебно из села Коначиште, деца из Црне Горе, Републике Српске и разних крајева света

Присутнима се обратио и манифестацију отворио председник општине Чукарица Срђан Коларић.

„Драго ми је да могу да вас поздравим на почетку традиционалног Спортског сабрања који, на наше заједничко задовољство ове године слави јубилеј, десет година како нас окупља у најлепшој атмосфери уз спорт, дружење, културу, негујући породичне и духовне вредности.

Манифестација која је стекла статус догађаја од посебног значаја за наш град, радост је за најмлађе, њихове родитеље и бројне госте који се сваке године окупе на Ади Циганлији и проводе дан уз спортске активности и традиционалне вештине, које чувано од заборава“, реако је председник.

„ Општина Чукарица је од почетка уз Спортско сабрање, јер нам је важно да млади одрастају уз спорт, дружење и породичо окупљање“, рекао је председник и захвалио се свим учесницима и организаторима који, са истим ентузијазмом и радошћу улажу труд да Сабрање буде манифестација којој се сви радују и са великим задовољством придружују.

Отварању су присуствовали председник православног спортског удружења „Свети Срби и ја“ Димитрије Стикић и генерални секретар Владимир Радовић, Горан Маринковић из Спортског савеза Србије, , представници Шаховског и Боксерског савеза Србије, Удружење родитеља деце са ахондроплазијом“, Спортски савез особа са инвалидитетом и друга спорстка удружења и културно-уметничка друштва.

 

Ове године, Сабрање се одржава под слоганом „Ми смо десетка“ и то заиста заслужује јер , самим тим што је у протеклих десет година окупила на Ади више од 200.000 посетилаца показује колико је значајна за град Београд и Чукарицу .