Документаристичка изложба под називом „У част Великану Матији Бану“ , отворена је данас испред зграде општине Чукарица, поред споменика чувеном дипломати, ерудити, књижевнику, по којем Баново брдо носи име.

Са жељом да најмлађе житеље, основце Бановог брда и Чукарице, упознају са делом и значајем Матије Бана, општина Чукарица и Галерија ‘73 припремили су изложбу, коју су посетили ученици Основне школе „Филип Кљајић- Фића“ и „Јосиф Панчић“.

У разговору са аутором Миливојем Мишом Рупићем деца су сазнала ко је био Матија Бан, где је био летњиковац на Кошутњаку у којем је чувени књижевник и дипломата, један од оснивача Краљевске академије наука и иницијатор изградње Храма Светог Саве на Врачару, окупљао уметничку и просветну елиту тога доба.

Отварању изложбе присуствовао је председник општине Чукарица Срђан Коларић који је истакао да је општина Чукарица пре нешто више од годину дана, заједно са суграђанима и представницима Града Београда открила споменик великану и да Баново брдо, с поносом и чашћу, носи име по великом суграђанину. „Драго нам је да смо ми данас, као житељи овог крајa у прилици да са пажњом и бригом чувамо успомену на некадашњег суграђанина и да младим генерацијама преносимо шта је он учинио за наш крај и нашу земљу. Такође, са посебним задовољством и радошћу, подржали смо иницијативу наших суграђана, удружења „Стари Чукаричани“, који негују традиције овог краја, и заједно са Градом Београдом, на овом месту подигли споменик велликану и сачували успомену и подсећање на дело великог дипломате, ерудите и књижевника. Као локална заједница, која с посебном пажњом брине о својим најмлађим, њиховом развоју и образовању, желели смо да заједно са нашом Галеријом 73, упознамо основце Чукарице са тим ко је био великан, по којем је њихов крај добио име. Ове године навршава се и 200 година од рођења Матије Бана и 125 година од смрти и сматрамо да је ово пригодан начин да деци и нашим суграђанима укажемо на значај личности који је остао упамћен и као представник Националног покрета Срба у Дубровнику, један од оснивача Караљевске академије наука и иницијатор изградње Храма Светом Сави на Врачару, рекао је овом приликом председник.

Отварању изложбе присуствовали су и помоћник председника Јовица Гостојић, директорка Галерије 73 Мирела Пудар, као и чланови удружења „Стари Чукаричани“.

Аутор документаристичке изложбе која је претходно била изложена у Галерији ‘73 говорио је најмлађима о Матији Бану представивши и фотографије и изводе сачуваних докумената док је директорка Галерије ‘73 Мирела Пудар подсетила да је Галерија ‘73 иницирала, а општина установила награду ликовним уметницима која носи име Полексије Тодоровић, ћерке Матије Бана и једне од наших првих сликарки и оснивача Српског уметничког удружења .