Манифестација „Дани словачке културе“ ће, седму годину за редом, бити организована у београдској Галерији `73 у периоду од 1-6. јуна ове године.

Тим поводом, у четвртак, 1. јуна 2023. године са почетком у 19 часова, биће уприличено свечано отварање самосталне изложбе графика „Степенице ка небу“ ауторке Емилие Валентикове – Лабат.

Емилиа Валентикова-Лабат (17.05.1992.; Нови Сад) је завршила студије графике на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Радована Јандрића 2017. године, ту је завршила и мастер студије 2019. године. Приредила је пет самосталних изложби и учествовала на бројним колективним изложбама у Србији и иностранству. Живи у Бачком Петровцу и ради као ликовни педагог у основној школи „Жарко Зрењанин у Маглићу“.

Ова манифестација је уједно и прилика да се београдској публици презентују књижевна дела најпознатијих савремених словачких писаца и песника. На књижевној вечери која ће бити одржана у уторак 6. јуна 2023.г. у 18:30 часова, биће речи о најновијим књигама које су објављене у издању Матице српске и Архива Војводине у Новом Саду. Аутори који ће одржати предавања су: проф.др Михал Харпањ „Словачка књижевност у српским књижевним часописима XIX. века“ и др Зденка Валент-Белић „Слика Срба у словачкој књижевности“.

Манифестација „ДАНИ СЛОВАЧКЕ КУЛТУРЕ“ се реализује уз подршку Амбасаде Словачке у Београду, Словачког културног клуба и ГО Чукарица и трајаће до 6. јуна.