Шта се дешава када зажмуримо на психичко злостављање и тако сами себе заварамо?

Где то води и какве су последице?

Да ли на овим просторима човек и даље не може да брани своје право него мора поред тога што је жртва да преузме на себе и изглед кривца?

Један човек, поготову једна жена, мора у одбрани својих права и своје личности да се ослони на друге људе и на своје право онакво какво је формулисано у законима, или бар у схватањима и навикама друштва“.

 

Драмска уметница Милица Јанковић у четвртак, 30. марта са почетком у 19,30 часова, на сцени Културног центра „Чукарица“ одиграће монодраму „Злостављање“, која је настала по тексту Иве Андрића.

 

Представу је режирао Тихомир Станић.

 

Монодрама „Злостављање“, која се гледа „без даха“, наишла је на сјајне реакције и заинтригираност код публике јер обрађује савремену и актуелну тему психичког и емотивног злостављања кроз изворни текст нашег нобеловца Иве Андрића.

Представа је премијерно изведена у „Театријуму“, у ком је на сталном репертоару, затим у Загребу на „Данима српске културе“, у позористу „Мадленианум“, у Берлину у организацији „Српског клуба Берлин“ и у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“ у Београду.

 

Радња приповетке се дешава у периоду измеђуу два светска рата. Главни лик у причи, Аница се суочава са психичким злостављањем у браку. У борби са самом собом али и са нормама друштва које осуђује њену одлуку да напусти мужа, Аница остаје доследна себи без обзира на последице. Ово је представа која дочарава Андрићеву перспективу психичког злостављања али и положаја жене тога времена. Оно што актуелизује представу јесте што истраживања показују да велики број жена и даље трпи психичко и вербално насиље у браку тако да је ова монодрама заправо начин да жене препознају психичко злостављање и да саме себе оснаже на то да имају право на како Андрић каже, личну срећу.

 

Цена карте: 500,00 динара.