Изложба „Александер Дупчек – хуманиста, демократа, Европљанин” свечано је отворена у Галерији 73. Ова изложба се реализује у сарадњи са Архивом Војводине и Удружењем словачких великана.

Представљање лика и дела хуманисте, политичара Александра Дупчека представљено је у тридесетак паноа чији су аутори др Јозеф Шкултети, проф. Иван Лалуха и доц. Павол Полак.

Овај изложба је претходно била представљена у Европском парламенту и Архиву Војводине.

Пројекат се реализује са Архивом Војводине са којим смо потписали Протокол о сарадњи у циљу унапређења културe ” истакла је Мирела Пудар директорка Галерије.

Др. Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине подсетио је на историјску повезаност српског и словачког народа подсећајући на важне историјске догађаје у којима је словачки народ био огромна подршка нашем народу.

Испред Градске општине Чукарица обратио се Миљан Ћеранић, члан Већа који се захвалио г.Јозефу Шкултетију, председнику Удружења словачких великана на огромној подршци коју је овај хуманитарац учинио спасавајући српску децу током Нато агресије. Он се захвалио гостима и зажелео им срдачну добродошлицу .

Изложбу је свечано отворила заменица Амбасадора Словачке Моника Подскланова Шухајдова. Овом приликом одржана је и промоција књиге:„Александар Дупчек из погледа светских политичара и личности”.

Догађају су присуствовали Јовица Гостојић, помоћник председника општине, чланови већа Бранка Спаић-Флегер и Миљан Ћеранић.

Пројекат регионалне културне сарадње Галерије 73 подржала је ГО Чукарица.

Изложба се може погледати до 10. августа 2022. године.