У суботу, 18. јуна, са почетком у 11:00 часова, на пикник терену на Ади Циганлији, Туристичка организација Чукарица, у сарадњи са Миколошко-гљиварским савезом Србије, а под покровитељством Градске општине Чукарица, организоваће трећу по реду гастрономску, туристичку, културну и забавну манифестацију Чукаричку гулашијаду, под називом “Гљиварска трпеза”.

Као право богатство биљног света, место где је утврђено више од 450 врста биљака и 250 врста гљива, једино заштићено станиште гљиве “сребрна звездача”, која је строго заштићена врста у Републици Србији, Ада Циганлија угостиће гљиварска друштва из целе Србије, са истока, запада, севера и југа, почев од Бора, Краљева, Новог Сада, па до Ниша, Власотинца и Врања.

Током манифестације, посетиоци ће моћи да виде разноразне производе од гљива, разне врсте гљива којима су ове временске прилике веома погодовале, изложбене експонате, уметничке радове на тему гљива, као и да пробају гљиварски гулаш, такозвни “гљиваш”, и гљиварске деликатесе. Биће ту и заједничка изложба за коју је задужен Миколошко-гљиварски савез Србије, а који ће изложити гљиварску литературу, као и органске производе.

Манифестација “Гљиварска трпеза” је прилика да се, уз гљиварска друштва, промовише рад и Туристичких организација и својих крајева, као и манифестације, било да се ради о традиционалним, гастрономским манифестацијама, музичким фестивалима, уметничким фестивалима, или сајмовима, а верујемо да ће свако наћи манифестацију по својој мери.

У даљем плану Туристичке организације Чукарица је да ова манифестација добије међународни каратктер, где би се укључиле државе попут Грчке, Словеније, Бугарске, Хрватске и Италије, а које имају веома велике традиционалне фестивале гљива.