Поводом обележавања Националног дана добровољних давалаца крви, 11. маја, у сали Градске општине Чукарица одржана је додела признања вишеструким даваоцима крви.

На традиционалној манифестацији коју организује Црвени крст Чукарица, у сарадњи са Градском општином Чукарица, додељене су и награде ђацима основних школа, чији су радови били најуспешнији на литерарном и ликовном конкурсу „Крв живот значи“.

Свечаности су, уз вишеструке даваоце и ученике, присуствовали председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, секретар Црвеног крста Чукарица Звездан Брадић и потпредседница Црвеног крста Чукарица Анита Стојчевски.

Част нам је и понос да сваке године, поводом Националног дана давалаца крви, будемо део свечаности на којој Црвени крст Чукарице и Чукаричани желе да изразе захвалност људима великог срца,” истакао је председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић и додао да је ово прилика да у име својих суграђана искаже захвалност свим добровољним даваоцима, људима који су давалаштво и бригу за друге уткали у свој живот и који су увек ту да својом драгоценом течношћу помогну да живот буде спашен.

Председник је честитао и најмлађима који су својим радовима показали да већ од малих ногу знају колико је давалаштво, солидарност и брига за друге важна.

Секретар Црвеног крста Звездан Брадић је рекао да је и ове године, и поред епидемијских услова, забележен приличан број давања и да су даваоци, без обзира на околности, увек спремни и свесни колико је њихова помоћ неопходна. Он је подсетио само на податак да даваоци који дају крв 100 пута дају чак 45 литара најдрагоценије течности.

Признањем за 100 добровољних давања награђени су даваоци Радивоје Глишић, Горан Зец и Слободан Ковачевић. За 75 добровољних давања признања су добили Живановић Мићо и Вукосављевић Саша, а за 50 давања Радивоје Возаревић и Стаменковић Светлана. Признања су добили и даваоци који су крв дали по 35 и 20 пута.

На литерарном конкурсу “Крв живот значи”, ове године, награђена су 22 рада, од 1107 пристиглих. Прво место међу старијим основцима освојила је Лана Цулић, ученица осмог разреда ОШ “Вук Караџић”, а у млађој категорији прво место припало је Николини Милутиновић, ученици четвртог разреда ОШ “Браћа Јерковић”. Највишом наградом за ликовне радове награђене су Маша Лазовић, ученица четвртог разреда ОШ “Филип Кљајић Фића” и Јована Стевановић, ученица петог разреда школе “Доситеј Обрадовић”.

Овом приликом награђени су ученици III3 разреда Основне школе “Љуба Ненадовић” који су показали посебну креативност и направили анимирани филм посвећен давалаштву. Филм је освојио и прву награду на градском и републичком такмичењу.

Ове године награђени су и ученици који су написали најкреатвније СМС поруке за даваоце, а прво место припало је Јелени Михаиловић из ОШ “Аца Милосављевић”.