Никола Церовац, председник Српског културног друштва „Зора“, Книн-Београд, Милојко Будимир, генерални секретар удружења Срба из Хрватске и Стево Бекић, председник КУД „Петрова Гора-Кордун“ Београд, синоћ су у Културном центру „Чукарица“ на трибини  „Заштита нематеријалних културних добара Срба преко Дрине“, говорили о неопходности чувања, неговања и преношења богаток културног наслеђа нашег народа на младе нараштаје.

Током векова српски народ преко Дрине задесиле су бројне недаће које су у неповрат однела многа уметничка дела. То није обесхрабрило Србе са ових простора, који су избегли са својих огњишта, да престану да стварају, већ им је дало додатни мотив да свим расположивим средствима покушју да сачувају од заборава оно што је остало.

Током времена, вредни ствараоци се окупљају у многа удружења, трудећи се да тако, заједничким снагама, сачувају ликовно, књижевно и музичко стваралаштво.

Тако су настали „Крајишки ликовни салон“, који из године у годину окупља уметнике са подручја Крајине, бројна књижевна дела и зборници која сведоче о животу Срба на том подручју, али и сачувани обичаји, традиционална ношња и музика карактеристична за простор на коме су Срби преко Дрине вековима живели.

Трибина је део манифестације „Дани културне баштине“ која се ове године одржава под слоганом „Културно наслеђе за све“.