Округли сто о примени Закона о озакоњењу нелегалних објеката, одржан је данас у сали општине Чукарица , са циљем да упути припаднике ромске заједнице са територије Чукарице, у процедуру легализације стамбених објеката. Округлом столу, који су организовали општина Чукарица и Стална конференција градова и општина присуствовали су помоћник председника општине Чукарица Никола Аритоновић, начелник Управе општине Чукарица Бојан Поповић, правник Одељења за озакоњење Татјана Јовић, координаторка СКГО за ромска питања Наталија Матуновић Милошевић менаџерка програма, а презентацију је одржао Игор Мишчевић из СКГО.

Округлом столу су присуствовали и становници ромских насеља на Чукарици који су били заинтересовани да поставе питања и добију савете у вези са озакоњењем објеката.

Поздравивши присутне, помоћник председника Никола Аритоновић је рекао да је данашњи округли сто општина покренула у сарадњи са СКГО, а у жељи да ромској заједници на Чукарици помогне да реше проблем озакоњења објеката. “Поред нехигијенских насеља, Чукарица има и велики број староседелаца , ромских породица, који имају нерешен проблем статуса објеката.”циљ нам је да вам помогнемо, пружимо савет и правну подршку како бисте ушли у поступак озакоњења својих стамбених објеката”, реако је Никола Аритоновић и позвао присутне да поставе питања и учествују у округлом столу. Начелник Управе Бојан Поповић је нагласио да је највећи проблем приликом озакоњења, нерешено питање имовине и сувласништва, јер је за озакоњење неопходна сагласност свих валсника објеката на земљишту, како би се ушло у процедуру.

Представљајући досадашња искуства у градовима и општинама у Србији Игор Мишчевић координатор компоненте за унапређење услова становања и урбанистичко планирање на програме је рекао да сви изграђени објекти после 2015. године не могу да уђу у процедуру озакоњења, а да, поред времена изградње постоје и други општи услови који морају да буду задовољени. То значи да објекат мора да буде изграђен од чврстог материјала безбедног за становање, да се налази на земљишту које није на клизишту или угрожава здравље и безбедност становништва,као и да постоји власничко право на објекту, односно важно је да земљиште на којем се објекат налази није предвиђено за јавну намену.

За припаднике ромске заједнице, како су навели присутни, најважнији су прикључци за струју и воду, које решавају поступком озакоњења и због чега им је улазак у ову процедуру од велике важности.Данашња трибина, део је саветодавног водича, који ће разрешити недоумице и помоћи да се проблем оваквих објеката реши, истакнуто је на округлом столу.