У Основној школи “Вук Караџић” у Сремчици у току су радови на енергетској санацији фасаде вредни 26 милиона динара.

Овај школски објекат обишли су заменик градоначелника Београда Горан Весић, градска секретарка за енергетику Нина Јандрић, председник општине Чукарица Срђан Коларић, а домаћин им је била директорка школе Ана Бошковић.

Весић је истакао да без обзира на смањење буџета, које је изазвано пандемијом ковида-19, Град Београд није одустао од пројеката енергетске ефикасности.

“У оквиру нашег пројекта, који спроводимо већ неколико година, јавне објекте који су углавном енергетски неефикасни прилагођавамо новом времену и чинимо их енергетски ефикаснима. Ове године издвојили смо више од 300 милиона динара, односно више од два милиона евра, како бисмо уредили неколико објеката, а тренутно радимо на четири објекта. То су објекат Основне школе „Вук Караџић” у Сремчици, Старог ДИФ-а у Делиградској улици, Основне школе „Краљ Петар Други Карађорђевић” и Општине Земун. То значи да потпуно мењамо фасаде и фасадну столарију, како би објекти трошили мање енергената и на тај начин били еколошки прихватљивији, што и јесте наш циљ”, истакао је Весић.

Он је прецизирао да ова школа има 1.937 ученика и 86 запослених, а ово је била можда и најважнија ствар коју је требало урадити. Следеће године објекат ће бити прикључен на гас, што је веома важно, будући да се школа сада греје на лож-уље.

Весић је подсетио да Град Београд у овом тренутку ради санацију крова на Техничкој школи у Железнику, што је велики посао, јер је кров био у лошем стању.

“Почињемо да радимо и фискултурну салу у Остружници, на захтев Општине Чукарица. Трудимо се да улажемо у школске објекте јер је то улагање у будућност. Наредне године наставићемо да улажемо у енергетску ефикасност и да спроводимо 43 мере за смањење загађења, а ово је управо део тих мера. Подсетићу да смо једини град у региону који је изашао са оваквим мерама и наставићемо да их спроводимо без обзира на смањење буџета и ситуацију са вирусом корона, јер то значи да улажемо у будућност”, истакао је Весић.