У оквиру манифестације «Дани европске баштине» у Галерији `73, у четвртак 17. септембра 2020. г. у 19:00 часовабиће приређена документаристичка изложба аутора Миливоја Мише Рупића, под називом «Стари занати – знање, вештина и традиција».

 

Ово је шеснаеста година за редом да Галерија `73 обележава манифестацију Дани европске баштине. Тема овогодишње манифестације је „Наслеђе и образовање - Знање за будућност“, а тим поводом у Галерији `73 биће приређена документаристичка изложба која се бави темом старих заната.

 

У претходним временима српски народ је захваљујући многим занатима и занатлијама дефинисао свој живот у локалним заједницама, а мајстори- занатлије остваривали солидан приход за себе и своју породицу.Стари занати су некада одређивали начин живота и рада, многе породице су постајале препознатљиве и цењене у својим локалним срединама. Занати су одређивали карактер тих заједница и тај глас би се надалеко чуо. Занат се преносио с колена на колено па тако многе данашње занатлије, из поштовања према породичној традицији, настоје да се дух занатства не угаси. Они представљају чуваре традиције рада и живота на овим просторима. Очување њихових вештина представља нематеријално благо и културну баштину Републике Србије.

 

Током трајања изложбе биће организовано стручно вођење кроз изложбу на тему историје старих заната путем дигиталне платформе. Изложбену поставку пратиће традиционална српска музика.

 

За слепе и слабовиде особе биће обезбеђен програм-водич на Брајевом писму.

 

Изложба ће бити реализована у складу са мерама превенције и званичним препорукама због пандемије корона вируса. Ношење маски је обавезно.

 

Изложба ће трајати до 29. септембра 2020. г.